Besin Kirliliği

BESIN KIRLILIGI
Saglıgınız için saglıklı  ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Saglıklı  beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması  gerekir. Besin güvenligi, besinin insan saglıgına zarar verebilecek her türlü etkenden arındırılarak tüketime uygun hâle getirilmesi demektir.
Besin kirliliği, besinin güvenliğini tehdit etmekte ve insan sağlığını  olumsuz etkilemektedir. Hızlı  nüfus artışına bağlı 
olarak daha fazla besin üretilirken bir yandan da besinlerin çeşitli  şekillerde kirlenmesi söz konusu olabilir.


  • Besinlerin kirlenmesi aşağıda belirtildiği gibi üç farklı şekilde meydana gelebilir:
  • Cam kırıkları, saç, tırnak vb. yabancı  maddeler ile besinin  fiziksel olarak kirlenmesi.
  • Tarım ilaçları, ağır metaller, deterjanlar, besin ambalajlarında kullanılan  maddeler ile besinin kimyasal olarak kirlenmesi.
 Virüs, bakteri, küf mantarları  vb. zararlı  mikroorganizmalar ya da zehirli mantar gibi bazı  besinlerin yapısında doğal olarak bulunan zehirli bileşikler ile besinin biyolojik kirlenmesi.
Besinlerin çeşitli etmenler tarafından kirlenmesinin önlenmesi için gıdaların üretimi sırasında ve tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyen standartlarına uygun davranılmalıdır.  Satın alınan meyve ve sebzeler bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir.



BESIN KIRLILIGINI ÖNLEMEK ICIN ALINACAK TEDBIRLER.
  • Besinler iyice yıkandıktan, temizlendikden sonra tü
  • Besinler uzun süre bekletilmemelidir.
  • Ambalajlı satılan ürünlerin üzerinde TSE  damgası aranmalıdı
  • Ambalajlı satılan ürünlerin , son kullanım tarihi geçmiş olanları kesinlikle  tü
Ürünler üretim sırasında hatalı gübrelenmemeli , ilaçlanmamalıdır.

Yorumlar