HÜCRE ZARININ GÖREVLERİ
Hücre içi ortamın özgün bileşimini hücre dışı ortamdan ayırmak,Hücre içi ile hücre dışı ortamlar arasında seçici bir şekilde madde alışverişini sağlayarak hücrenin atıklarını hücre dışı ortama vermek, hücre dışından hücreye gerekli maddeleri almak ve hücre içi ortamın özgün yapısını korumaya yardımcı olmak,Komşu hücrelerle iletişimi ve madde alışverişini sağlamak,Hücreyi dış ortamdan ayırır.Hücreye şekil verir.Madde giriş-çıkşını düzenler. Canlı yapıdadır. Kalınlığı 12 mm'dir.
SİTOPLAZMA’NIN GÖREVLERİ
Sitoplazmada her biri farklı görevleri olan çok küçük yapılar vardır. Bunlara organel denir. Sitoplazmadaki Organeller : Mitokondri : SİTOPLAZMAda dağınık olarak bulunur,hücrenin enerji santralleridir. Besin maddeleri oksijenle yakılarak enerji elde edilir. Ribozom : Hücrede gerekli olan protein sentezlenmesin de görevlidirler. Endoplazmik Retikulum : Hücre zarı ile çekirdek arasındaki kanallardır. Madde iletimini sağlarlar.Golgi Aygıtı : Hücrede oluşan salgıların paketlenmesini sağlar. Sentrozom : Sadece hayvan hücresinde bulunur,hücre bölünmesi sırasında iğ ipliklerinin oluşumunu sağlarlar.Lizozomlar : Sindirim enzimlerini taşırlar.Enzimler sayesinde büyük moleküllü besinler parçalanır.Kofullar: Hücrede madde depolanmasında görev aldıkları gibi boşaltım görevlerini yaparlar. Plastitler: Sadece bitki hücresinde bulunurlar besin maddelerinin yapımında ve depolanmasında görevlidirler.
ÇEKİRDEĞİN GÖREVLERİ
Çekirdek zarı : Çekirdeği sitoplazmadan ayırır. Hücre zarı gibi çift katlı yapıdadır. Dış zar endoplazmik retikuluma bağlıdır.Çekirdek zarı üzerinde maddelerin geçmesini sağlayan porlar vardır. Sitoplazma ile çekirdek arasında besin alış verişi sağlar.Çekirdek öz suyu : Özelliği sitoplazmaya benzer.Yapısında besinler ve nükleik asitler vardır. Çekirdekçik : Hücre öz suyu içerisinde,hücre öz suyunun yoğunlaşıp saydamlaşmasından oluşur. Hücre bölünmesi sırasında eriyerek kaybolur. Bir veya birkaç tane olabilir. Yapısında RNA nükleik asitlerive kromozom bulunur. Kromatin iplikler : Çekirdek içinde ağ şeklinde bir yapıdadır. Hücre bölünmesi sırasında kısalır, kıvrılır ve kalınlaşarak kromozomları oluşturur. Kromozomların yapısında DNA nükleik asitleri ve protein bulunur. Kromozomlarda yer alan ve adına gen denilen yapılar canlı tümünün özelliklerini sonraki nesillere aktarır.
Yorumlar
Yorum Gönder