Rekabet sınırlı miktardaki kaynak ve yanıt için
farklı türden bireyler arasında oluşan rekabet olduğundan dolayı anlaşılması
zor bir rekabet olarakda bilinmekle beraber zaman kavramın önemsiz olduğu durumdur.
Tür
içi ve türler arası rekabet bitki ve hayvan popülâsyonlarının büyümesini
sınırlar ve dengede tutar.
Popülâsyonun varlığını sağlıklı sürdürmesi için su , besin , ışık , üreme alanları , yaşam alanları ve çevresel kaynakları kullanma türlerle rekabetle bağlantılıdır.
Popülâsyonun varlığını sağlıklı sürdürmesi için su , besin , ışık , üreme alanları , yaşam alanları ve çevresel kaynakları kullanma türlerle rekabetle bağlantılıdır.
Aslında
bu türler arası rekabet, tarımsal üretim
açısından oldukça fazla önem ve gereksinim taşımaktadır ve birim alandan elde
edilecek ürünün olumsuz yönde zarar görebildiğinden dolayı kötü bir şekilde
etkileyebilir.
Popülâsyonun
varlığını sağlıklı sürdürmesi için su , besin , ışık , üreme alanları , yaşam
alanları ve çevresel kaynakları kullanma türlerle rekabetle bağlantılıdır.
Rekabetin
en önemli etkeni türlerin gelişme olgunlaşma dönemlerinde farklı olmasıdır. Bu
fark azaldıkça rekabet artar. Fark artıkça rekabet azalır. Örnek kültür bitkisi
ile yabani ot veya mısır fasulye gibi ekimlerdeki rekabet verimi etkiler.
Bir
buğday tarlasındaki buğdaylar ile içerisindeki yabani otlar arasında görülen
rekabet, kendi içlerinde türler arası rekabete örnek olmakla beraber bu tam
anlamıyla önemli bir rekabet olarak bilinmektedir.
Rekabet
kabiliyeti çok az olan tür o alanda yok olur ya da türlerden farklı bir kaynağı kullanmak üzere
kendilerinden farklı özellikler kazanabilir duruma gelebilirler.
Ekolojik
nişleri ve görüntü olarak benzeyen türler, eğer nişlerinde farklılıklar
bulunuyorsa, komünite içerisinde beraber bulunabilirler ve içlerinde rekabet
olmaz. Türlerin gelişme ve olgunlaşma dönemlerinin farklı bir şekilde olması ve
ilerlemesi de rekabeti azaltan yönler olarak bilinmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder